zondag 26 oktober 2014

Italiaanse pompoensoep van Jamie Oliver




Uit het Jamie magazine 'Italie bij je thuis' komt dit recept.
Het is wel veel snijwerk, maar je hebt ook voor minstens 2 dagen soep.

Ingrediënten voor 8 personen
olijfolie
16 verse salieblaadjes
2 rode uien, gepeld en in stukjes gehakt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gehakt
2 wortelen, geschild en in stukjes gehakt
4 tenen knoflook, gepeld en in stukjes gehakt
2 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
een half tot 1 vers rood Spaans pepertje, naar smaak, ontdaan van de zaadjes, fijngehakt
zeezout en zwarte peper uit de molen
2 kilo flespompoen, Hokkaidopompoen of muskaatpompoen, gehalveerd, ontdaan van de zaadjes en in stukken gesneden
2 liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
extra vierge olijfolie
Voor de croutons
extra vierge olijfolie
16 sneden brood, liefst ciabatta
vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
  1. Zet een heel grote pan op matig vuur en giet er een paar scheuten olijfolie in. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze ongeveer 30 seconden, of tot ze mooi donkergroen en krokant zijn. Schep ze vlug met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een stuk keukenrol in een kom – die blaadjes gaan op het laatst door de soep. 
  2. Zet de pan met de nu heerlijk geurige olijfolie terug op het vuur en doe er de ui, bleekselderij, wortel, knoflook, rozemarijnblaadjes en Spaanse pepertjes in, plus royaal peper en zout. Laat dit alles 10 minuten zachtjes bakken tot de groenten zacht en zoet zijn. Roer er de pompoen en de bouillon door, breng de soep aan de kook en laat hem ongeveer een half uur heel zachtjes koken.
  3. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de croutons. Sprenkel een beetje olijfolie op de sneden ciabatta, laat de olie een beetje intrekken en druk aan beide kanten van de sneden brood een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Leg ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze aan beide kanten goudbruin.
  4. Pureer de soep wanneer de pompoen zacht en gaar is met een staafmixer of in een blender (maar als je wilt kun je de soep ook een beetje grof laten). Het allerbelangrijkste is dat je de soep nu proeft en perfect op smaak brengt. Schep de soep in kommen en leg in elke kom twee croutons op de soep. Strooi er een paar van je krokant gebakken blaadjes salie over en besprenkel de soep met een scheutje extra vierge olijfolie van goede kwaliteit.


Geen opmerkingen: