vrijdag 25 mei 2018

Jamie's stoofpotje uit de Zuidelijke Staten van Amerika



Dit eenpansgerecht maakt Jamie met de basis Cajungroenten en Cajunkruiden. De saus kan je naar smaak laten inkoken tot een dikke saus of meer vloeibaar laten. De tweede dag is het nog lekkerder, dus ook handig om het van tevoren klaar te maken. Serveer het met een flesje Tabasco of Louisiana hot sauce voor de liefhebbers.


Jamie Oliver zegt erover:
"Geheel in de geest van de cajunkeuken is dit een eenvoudig eenpansgerecht, dat perfect is om thuis of bijvoorbeeld op de camping te maken. Probeer het maar eens. Je vindt het vast lekker."

Ingrediënten.

Olijfolie 

Worstjes van goede kwaliteit (2-3 per persoon)
1 ui, gepeld en grof gehakt
1 rode paprika,zonder zaadjes , grof gehakt
1 gele paprika , zonder zaadjes, grof gehakt
1 groene paprika, zonder zaadjes, grof gehakt
2 stengels bleekselderij,schoongemaakt en grof gehakt, de gele blaadjes apart
4 tenen knoflook, gepeld en gehakt
1-2 verse rode Spaanse pepers, zonder zaadjes ,fijngehakt
10 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
1 volle theelepel paprikapoeder
1 volle theelepel cayennepeper
2-3 volle eetlepels bloem
1 eetlepel witte wijnazijn of citroenazijn
71/2 dl kippenbouillon, liefst biologisch
1 blik van 400 gr gehakte tomaten
Zeezout en zwarte peper uit de molen
Voor erbij:
Gekookte langkorrelige rijst,om erbij te serveren
3 lente uitjes , schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
Een klein bosje verse krulpeterselie,grof gehakt.


Bereiding:
  1. Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en laat die goed heet worden. Leg de worstjes in het vet en braad ze rondom mooi goudbruin aan. Haal ze als ze bruin en krokant zijn uit de pan  en leg ze even op een bord. Afhankelijk van het soort worstje  blijft er meer of minder vet in de pan achter. Je hebt ongeveer 4 eetlepels nodig,dus giet de rest voorzichtig af. Mocht je niet genoeg hebben, dan doe je er nog wat olijf olie bij.
  2. Doe de ui , paprika en bleekselderij in de pan en bak ze 10 -12 minuten op matig vuur,terwijl je af en toe roert, tot alles zacht is. Roer er de knoflook,de Spaanse peper,de tijm en de specerijen  door en laat die een minuut of twee meebakken. Voeg dan de  bloem en azijn toe, doe er na een paar minuten de bruingebakken worstjes, de kippenbouillon  en de tomaten bij,en maak die een beetje stuk met een houten lepel. Breng de stoof op smaak met een flinke  snuf peper en zout, laat hem weer aan de kook komen en laat hem ongeveer  15 minuten pruttelen tot je een heerlijke dikke saus hebt.
  3. Serveer met een flinke schep rijst en strooi er wat  fijngesneden lente –uitjes, gehakte peterselie en de apart gehouden bleekselderijblaadjes bij. Echt lekker!



PS: Ik heb er ook weleens met groot succes gehakte stukjes kip, kwartel en gerookte bacon door geroerd
Jamie


Geen opmerkingen: