zaterdag 7 april 2018

Sloppy Joe van Zoete aardappel met Koolsalade


Helemaal retro, met een kleine twist, deze Sloppy Joe. In plaats van warme gehaktsaus in een slap wit broodje, een iets gezondere maaltijdversie in een gepofte zoete aardappel.

Ik kwam op het idee omdat mijn zus een elegantere versie maakte, die ik weer niet kende en meer lijkt op een Cuban sandwich.

Waar de broodjes Sloppy Joe nu vandaan komt, daar zijn de meningen het niet over eens. Komen ze nu uit Cuba of uit de VS?  Misschien bracht de Spaans/Amerikaanse Chef Joe (José) de sloppy broodjes, die hij had leren kennen in Cuba in de Sloppy Joe bar en die daar weer broodjes ropa vieja (draadjesvlees) waren. Ik weet niet hoe zijn broodjestent eruit zag, maar eten in een Sloppy Joe is  net zo iets als ze in Engeland noemen eten in The Greasy Spoon, een wat dubieuze smoezelige eetgelegenheid..


Ingrediënten:
4 middelgrote zoete aardappelen
1 eetl. extra vergine olijfolie
1/2 ui, gehakt
1/2 kg rundergehakt
2/3 cup (160 ml) ketchup
1/3 cup (80 ml) barbecue sauce
2 el mosterd
1 el bruine suiker
1 tl Chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
zout en vers gemalen zwarte peper
geraspte (Monterey Jack) kaas
2 el gesneden lente-ui, voor garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ° en plaats zoete aardappelen op een middelgrote bakplaat. Prik met een vork rondom de aardappelen in. Plaats ze in de oven en bak ze tot ze gaar zijn, 45 minuten tot een uur.
  2. Maak intussen het sloppy Joe mengsel:verwarm de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur,  en bak de uien tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg gehakt toe en bak tot het niet meer roze is, 6 tot 8 minuten. Giet het vet af. 
  3. Roer de ketchup, barbecuesaus, mosterd, bruine suiker, chilipoeder en knoflookpoeder erdoor en kruid het royaal met zout en peper. Bak nog 2 minuten.
  4. Wanneer zoete aardappelen zacht zijn, maak je een inkeping over de lengte van elke zoete aardappel. Vul ze met het sloppy Joe mengsel en top af met kaas. Doe ze terug in de oven en bak tot de kaas gesmolten is, 8 tot 10 minuten. Garneer met lente-ui en serveer.


Recept Sloppy Joe: Delish


Geen opmerkingen: