zondag 12 februari 2017

Perzische tuinbonen en Syrisch gehakt



Deze foto uit de Huffington Post van kookboekenwinkel Omnivore Books in San Francisco inspireerde mij tot het maken van twee gerechten.


Het eerste recept komt uit het boek Persiana van Sabrina Ghayour. Janneke Vreugdenhil schrijft in de NRC over dit recept:
"Het is heerlijk. Niet alleen als mezze, zoals het boek suggereert, maar ook heel goed te serveren als hoofdgerecht met brood erbij en een simpele tomatensalade. Drie bosjes dille klinkt overigens misschien als wat veel, maar de smaak wordt veel milder als je de kruiden meebakt."

Voor 4 personen als mezze:
olijfolie
1 bol knoflook, teentjes gekneusd en in dunne plakjes
1 kg gedopte verse of bevroren tuinbonen, dubbelgedopt
3 tl kurkuma
versgemalen zwarte peper
1 tl gemalen zeezout
3 bosjes dille (á 20 g), fijngehakt of een grote bos van "de Turkse"winkel
klontje boter, ca. 25 g
4 grote eieren

Bereiding:

  1. Verhit een grote, diepe koekenpan op laag vuur, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de knoflook zacht en iets glazig. Doe de tuinbonen erbij en zet het vuur hoger. Voeg de kurkuma, wat zwarte peper en het zeezout toe en roer goed door. Roer na 5 minuten de gehakte dille erdoor en bak nog eens ongeveer 8 minuten. Voeg de boter toe en laat smelten. 
  2. Breek op verschillende plekken de eieren op de tuinbonen in de pan. Schud de pan om de eiwitten te verdelen en laat de eieren door de warmte van de tuinbonen stollen. (of leg er een deksel op).  Laat ze in 10 – 15 minuten zo gaar worden als u zelf lekker vindt. De tuinbonen zijn dan overigens veranderd van felgroen in saai groen, maar dat hoort zo. Serveer dit gerecht met platbrood.




Verder was ik nog van plan lahmeh uit Syrië te maken:

Kneed goed door elkaar
300 gr lamsgehakt, 1 teen geperste knoflook, 1 kleingesneden ui, zwarte peper, allspice, zout en chilipasta, ware het niet dat ik bij dezelfde winkel waar ik de grote bos dille kocht kant en klaar gekruid kofte gehakt zag liggen.

Bereiding:
Verhit de oven voor op 200C.
  1. Leg het gehakt op een bakplaat en druk het uit tot een 1,5 à 2 cm dikke laag. Leg er plakken tomaten op besprenkeld met grof zout en peper.
  2. Bak ongeveer 45 minuten in de oven. Check 10 minuten voor de tijd, tegen deze tijd zal het vlees gekrompen zijn en bruin aan de randen. Giet het uitgelopen vet af en zet terug in de oven tot het vlees overal bruin is.
Serveer eventueel met een mengsel van 300 gr Griekse yoghurt, 3 el tahini, citroen en zout.




Geen opmerkingen: