zaterdag 21 januari 2017

Vietnamese gevulde pannenkoekjes Banh Xeo



De wereldberoemde Vietnamese pannenkoekjes zijn niet moeilijk te maken maar je moet het eerst even uitproberen met een beetje beslag zonder vulling. Dat deed ik dus niet en de eerste mislukten jammerlijk. In het ene recept staat dat je een ijzeren pan moet gebruiken en in het andere recept een pan met antiaanbaklaag en weer een ander recept staat als de pan maar een dikke bodem heeft. Uiteindelijk heb ik ze in een pan met antiaanbaklaag gemaakt. Dan is de warmtebron nog belangrijk. Op het grote vuur worden de randen wel knapperig maar blijft de binnenkant met de vulling rauw, dus op een middelgrote pit ging het beter. Verder is het natuurlijk geen ramp als ze mislukken, ze zijn toch wel lekker.


Ingrediënten beslag:
200 gram rijstmeel
50 gram maizena
1/2 tl zout
1/2 tl gemalen geelwortel (kurkuma)
750 ml (bruisend)water
fijngesneden lente-ui  

Ingrediënten vulling:
200 gr dunne speklapjes, in reepjes gesneden
200 gr garnalen, schoongemaakt, even in een vergiet met heet water afspoelen
ui, in niet te dunne halve ringen gesneden
wortel, julienne gesneden
komkommer, julienne gesneden
taugé

Ingrediënten dipsaus:
30 ml vissaus nuoc man
30 ml rijstazijn
60 ml water
1 el limoensap
1 el suiker
1 teen knoflook, fijngehakt
1 klein rood pepertje, heel klein gesneden

Voor erbij:
sla (ik had hier grote romaine sla)
bosjes  gewassen verse kruiden: koriander, munt, dille, Thaise basilicum.


De eerste mislukte pannenkoek


  1. Bereiding beslag: Meng in een kom alle ingrediënten voor het beslag tot een waterig beslag, dus niet zo dik als ons pannenkoekenbeslag. Laat minstens een half uur of tot een nacht rusten.
  2. Maak de dipsaus: Doe alles behalve het pepertje en de knoflook in een pannetje en laat aan de kook komen. Schuim het oppervlak af en draai het vuur uit. Laat 15 minuten afkoelen en voeg de fijngesneden peper en knoflook toe, 
  3. De pannenkoeken bakken: Verhit op hoog vuur een weinig olie in de pan en bak de spekreepjes tot ze bijna gaar zijn, voeg dan de ui en de geblancheerde garnalen toe. Verdeel de vulling over het midden, maar laat de randen vrij. 
  4. Giet een kleine soeplepel beslag (ongeveer 1 deciliter) in de pan en verdeel goed over de bodem. Draai het vuur lager en leg er wat taugé, wortel en komkommer over, doe deksel op de pan en bak 2-5 minuten. Haal de deksel van de pan en check de onderkant van de pannenkoek. Als de onderkant gaar is vouw je de pannenkoek dubbel. Laat nog 2 minuten in de pan liggen en draai hem om en laat de andere kant ook nog 2 minuten bruin worden. Leg de pannenkoek op een groot bord. Herhaal met de rest van het beslag.
  5. Eten: Scheur een stuk van de banh xeo af, leg het op een slablad en doe er de fijngesneden groenten en verse kruiden naar keuze op. Die trek je gewoon van het bosje. Vouw het slablad dicht en dip het geheel in het sausje.


In Zuid Vietnam vervangt men een deel van het water door kokosmelk. In Noord Vietnam vindt men dat de pannenkoekjes dan niet krokant worden.

Op youtube staan heel veel video´s voor het maken van de banh xeo.




Geen opmerkingen: