maandag 26 december 2016

Trifle met limoncello



Ingrediënten:
1 cup (220) gr basterdsuiker
100 ml limoncello
300 gr bos- of zwarte bessen (kan ook diepvries)
1/2 tl aardappelzetmeel of arrowroot
5 eieren, wit van geel gescheiden
250 gr mascarpone
4 el lemon curd
1/2 pandoro of cake, gesneden in plakken van 2 cm
geklopte slagroom
1 el geroosterde amandelschilfers ter garnering

Bereiding:
  1. Doe 100 gr basterdsuiker in een steelpan met 300 ml water en roer op laag vuur tot de suiker opgelost is. Zet het vuur middelhoog en laat 5 minuten pruttelen.
  2. Doe 80 ml ( 1/3 cup) van de suikersiroop in een kom en meng de limoncello er door. Zet opzij.
  3. Voeg de bessen toe aan de rest van de suikersiroop en kook ongeveer 2 minuten op laag vuur of tot ze net hun vocht gaan verliezen.
  4. Meng intussen het aardappelmeel met 2 eetlepels koud water. Voeg dit aan de bessen toe en kook, onder af ten toe roeren een minuut of zo tot het dikker wordt. Zet opzij en laat afkoelen.
  5. Doe de eigelen met de resterende 120 gr basterdsuiker in de kom van een elektrische mixer en klop tot het een bleek en dik wordt. Roer er de mascarpone en de lemon curd door.
  6. Klop in een andere kom de eiwitten stijf tot zachte pieken en vouw het voorzichtig door de mascarpone en lemon curd mengsel.
Leg een laag cake in een glazen serveerschaal van 1,5 liter.
Kwast er wat limoncellosiroop over.
Schep daarop 1/3 van het mascarpone mengsel.
Lepel daarop 1/3 van de bessen met siroop.
Herhaal de lagen
Eindig met een laag cake. Kwast er de limoncellosiroop over en maak af met de rest van de mascarpone (bewaar wat bessen voor de garnering). Dek af en zet 4 uur in de koelkast of een nacht.
Vlak voor het serveren  de geklopte slagroom erover verdelen eb bestrooien met de achtergehouden bessen en amandelschilfers.

De trifle was (gelukkig) l;uchtiger dan ik verwacht had. Ik had een schaal van 1 liter en heb 2/3 van de ingrediënten gebruikt, maar ik had een grotere schaal moeten nemen, want ik kon geen mooie drie lagen maken, alle ingrediënten pasten er niet in.

Recept uit de Australische Delicious.



Geen opmerkingen: