maandag 29 augustus 2016

Heek (Merluza) in Salsa Verde






Heek kennen we misschien beter onder de naam Merluza of Merluzzo, die we wel eens in Spanje of Italië hebben gegeten. Spanjaarden hebben liever heek dan kabeljauw en Fransen hebben liever kabeljauw dan heek. Een soort Heekse en kabeljauwse twisten,

Je ziet nu steeds vaker heek op onze markten en dat is fijn. Ze zijn nog een stuk goedkoper dan kabeljauw ook. Meestal wordt de hele vis verkocht. Laat er filets vanaf snijden en vraag de rest mee naar huis. Van de graat en de kop maak je de bouillon die voor dit recept gebruikt wordt. Pulk wel even de wangetjes eruit, die kan je bij deze vis serveren. De rest van de bouillon vries je in.

Oorspronkelijk worden voor dit recept moten vis gebruikt; daar zit ook meer smaak aan. Maar voor het gemak nemen we hier de filets en de smaak zit wel in de bouillon. En dat is een heel verschil met bouillonblokjes.

Ingrediënten:
4 stukken heekfilet van 200 gram zonder graat
2 el extravergine olijfolie
3 gehakte tenen knoflook
1 kleine stukje gedroogde peper
een scheut witte wijn
gehakte peterselie
0,25 liter warme visbouillon
een beetje meel
zout
eventueel ter garnering gebakken knoflooksnippers

Bereiding:

  1. Strooi zout over de vis zodra je hem gekocht hebt.
  2. Laat in de warme olijfolie de knoflook en het stukje peper 'dansen'
  3. Haal de stukken vis lichtjes door de meel, doe ze in de pan, vel naar boven, (zo valt de vis niet uit elkaar) schud met de pan.
  4. Schenk de witte wijn over de vis doe er de peterselie bij.
  5. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, ongeveer 2 minuten.
  6. Draai de vis om, huid naar beneden, gaar nog 2 minuten ondertussen steeds de pan schudden, en bedruip de vis zodat de saus bindt. Voeg een beetje peterselie toe.
  7. Doe de deksel op de pan en houdt het vuur laag.
  8. Bestrooi met peterselie, schep de saus over de vis.
  9. De hoogte van het vuur is belangrijk en de bewegingen met de pan moeten niet te hevig zijn.
  10. Voeg een sliertje olijfolie toe.
  11. Van het vuur af bindt je de saus door de pan heen en weer te schuiven.
  12. Voeg eventueel wat zout toe.
Het is een heel verhaal met het schudden van de pan, maar daardoor krijg je een heerlijk gebonden saus.

Het is echt hel lekker.  Van de staart heb ik trouwens ook iet heel lekkers gemaakt. Komt nog op dit blog.

Recept David de Jorge (Robinfood)

Hier staat het filmpje van David de Jorge - voor zijn maagverkleining.

Klik hier voor de video




Geen opmerkingen: