zaterdag 30 april 2016

Chinees gestoomde zalm met zwarte boontjes




Zalm komt oorspronkelijk niet voor in de Chinese keuken, maar de combinatie vette vis met de gefermenteerde zwarte boontjes is perfect.


Recept voor 2 personen.

Meng samen in een bakje:
  2 el zwarte boontjes (gespoeld en grof gehakt)
  1½ el fijngehakte knoflook (1 à 2 teentjes)
  1 el fijngehakte of geraspte verse gember

Verdeel dit mengsel over:
  2 zalmfilets of moten (gespoeld en drooggedept)

Leg de zalm op individuele bordjes.
Vlak voordat deze bordjes de stoompan in gaan besprenkel je ze met
  1½ el Shaoxing rijstwijn
  1 el lichte sojasaus
   
Stoom de zalm in een stoompan tussen de 8 en 10 minuten mooi rosé, liever niet doorbakken (zie: foto). Haal de bordjes uit de stoompan en verdeel over de zalm:
  3 el fijngehakte lente-uitjes
  1 el fijngehakte koriander

Verwarm in een klein (steel)pannetje:
  1½ el arachide olie
  (of een ander olie met lekker hoog rookpunt, rijstolie bijvoorbeeld)


Schenk voorzichtig de gloeiendhete olie over het groen op de zalmfilets. Als het goed is hoor je een knetterend geluid. 

Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld gewokte  peultjes:
Maak sausje van 0.75 dl bouillon, 1/2 el oestersaus, 1,5 tl sojasaus, 0,5 tl suiker, 1 tl Shaoxing rijstwijn en 1 tl sesamolie.
Verhit de wok, voeg een lepel olie en toe bak fijngehakte knoflook. Voeg in reepjes gesneden geweekte (3) Chinese paddenstoelen toe, roerbak 1 minuut, voeg ca. 125 gr peultjes toe en roerbak 1 minuut. Voeg het sausje toe, breng aan de kook en roer er zoveel bindpapje (maizena-water) toe tot de saus licht bindt.


Recept gelezen in Aziatische Ingrediënten en komt uit het boek De complete Chinese Keuken van Ken Hom. (Die Chinese kok van BBC Saturday Kitchen)

Geen opmerkingen: