donderdag 10 maart 2016

Zalmmoten in chraimehsaus. Recept van Ottolenghi








Chraimeh wordt volgens Ottolenghi meestal met geelstaartmakreel gemaakt, maar hier wordt zalm gebruikt om die hier makkelijker in moten verkrijgbaar is. Moten van een grote zeebaars zouden helemaal  ideaal zijn. De chraimeh is een lekkere saus en je zou het gerecht van tevoren kunnen maken want het is makkelijk op te warmen.
De hoeveelheden zijn voor 2 personen.

Ingrediënten voor de chraimehsaus:
3 teentjes knoflook, grof gehakt
1 theelepel paprikapoeder,
1/2 theelepel geroosterd en gemalen karwijzaad (kummel)
1 theelepel gemalen komijn,
een mespunt cayennepeper
een halve chilipeper, grof gesneden
een mespunt  gemalen kaneel
zonnebloemolie

Verdere ingrediënten:
2 eetlepels bloem
2 zalmmoten
80 ml water
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel suiker
een halve citroen gesneden plus 1 eetlepel citroensap
grof zout en zwarte peper
gehakte koriander  naar wens

Bereiding:
  1. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan met een deksel. Doe de bloem in een ondiepe kom, meng er royaal zout en peper door en wentel er de zalm door. Schud overtollige bloem af en bak de moten  op hoog vuur een of twee minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Haal de vis uit de pan en veeg de pan schoon. 
  2. Maak de chraimeh: Maal in een vijzel of  food processor de knoflook, kruiden, chili en zoveel zonnebloemolie dat je een dikke pasta hebt.
  3. Giet een scheut olie in de pan, verwarm deze en voeg de specerijenpasta toe. Roer en bak slechts ongeveer 30 seconden, zodat de specerijen niet verbranden.  Voeg er voorzichtig 80 ml water en 2 el tomatenpuree bij. Draai het vuur laag en voeg de suiker, citroensap, zout en peper toe.
  4. Leg de zalmmoten in de saus, leg een deksel op de pan en bak de vis op zacht vuur 7-11 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de vis. Haal de pan van het vuur, verwijder de deksel. Serveer warm of lauwwarm  Garneer de vis met koriander en plakjes citroen .

 Serveer met brood, couscous of rijst en een groene salade.

Recept uit het kookboek Jerusalem
Daarbij at ik een Joodse salade


Kleingesneden tomaat, komkommer, ui, paprika, olijfolie, citroensap, rode ui, zout en peper, munt.

Geen opmerkingen: