dinsdag 23 februari 2016

Spaanse gehaktballen met sherry





Ingrediënten voor de gehaktballen: 
750 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
185 g gehakte sjalot, gebakken in een beetje olie
2 scheuten extra vergine olijfolie
1 eidooier
1 heel ei
2 teentjes knoflook
5 g gehakte peterselie
1 eetlepel paneermeel
1 stuk brood zonder korst
1 scheut volle melk
Zout en peper
bloem

Voor de wortelsaus:
2 teentjes knoflook, fijngehakt
800 g gehakte wortel
2kg. gehakte ui
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 fles Oloroso
bijv. Bardadillo cream Sherry, een blend van old oloroso en Pedro Ximenéz
2 l. bouillon


Bereiding wortelsaus: 
  1. Bak de ui en knoflook in olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de wortel toe en laat nog eens 5 minuten koken tot bijna geheel droog. Blus af met de oloroso. Laat volledig inkoken met zout, dat duurt ongeveer een kwartier, en doe er vervolgens de bouillon bij en laat 20 minuten sudderen totdat je de textuur wortelen ziet, pureer in een blender of keukenmachine. Voeg zout naar smaak toe.


Bereiding gehaktballetjes: 
  1. Fruit de ui in een pan met olijfolie zacht zonder bruin te laten worden.
  2. Meng in een kom alle ingrediënten, rundvlees, varkensvlees, eidooier, ei, gehakte knoflook, paneermeel, peterselie, geweekt brood en gesmoorde sjalot.  Kneed met je handen totdat alles is goed gemengd is, met een snufje zout. Laat een uur opstijven in de koelkast.
  3. Draai kleine gehaktballetjes. Doe bloem op een groot bord, druk je handpalmen erin en en rol de gehaktballetjes. Bak de balletjes in veel olie op heel hoog vuur zodat ze van buiten krokant zijn en van binnen nog rauw.Verwarm de balletjes in de saus. Breek er een open om te kijken of ze gaar zijn. Dien op met een sliertje olijfolie.

Dit is weer een recept van topkok Martin Berasatgui met 7 Michelinsterren. Het is voor de eerste keer dat een recept van hem me tegenvalt. Het smaakt naar hutspot en ik houd niet van hutspot. maar er zijn natuurlijk legio mensen die er wel gek op zijn.

Voor het geval het recept niet helemaal niet duidelijk is   hier vind je filmpje, het recept is te zien vanaf minuut 18.


Geen opmerkingen: