donderdag 29 oktober 2015

Portugese stoofpeertjes in witte Port



Had ik altijd gedacht dat stoofpeertjes typisch Hollands zijn, blijken ze in Portugal ook harde peren, de pera-portuguesa te hebben, die ze stoven in wijn of, natuurlijk, port. Dit recept Pêras em vinho do Porto komt van Taylor's Port.


Ingrediënten:
1 kg stoofperen
1 fles witte (of ruby) Port
2 kaneelstokjes
2 steranijs
4 kruidnagels
geraspte nootmuskaat
1 vanillestokje
rasp van 1/2 sinaasappel
rasp van 1/2 citroen
zwarte peper uit de molen
1/2 theelepel zout

Bereiding:
  1. Doe alle ingrediënten, behalve de stoofperen, in een pan en laat aan de kook komen. Laat 5 à 10 minuten borrelen. Schil intussen de peren, laat de steelaanzet in tact.
  2. Leg de peren in de port en stoof ze tegen de kook aan circa 1 uur. Haal de peren uit de wijn. Laat de wijn tot de helft inkoken. Bedek de peren rijkelijk met de wijn.

Serveer desgewenst met slagroom of vanille ijs.





Geen opmerkingen: