maandag 5 mei 2014

Italiaanse gehaktrol Polpettone


Dit recept is van de moeder van Renato. Renato komt uit Napels en woont in Frankrijk, bij wie mijn zus een kookcursus volgde en zo kwam dit recept naar Nederland.
Het bijzondere aan deze gehaktrol is dat ze eerst gefrituurd wordt en dan de oven ingaat. Hierdoor krijg je een knapperige korst van buiten en blijft de binnenkant lekker mals.

Ingrediënten voor twee polpettoni:
500 gr h.o.h. slagersgehakt
300 gr verse worst zonder vel
oud brood, ca 150 gr (lijkt me veel)
2 eieren
1 geperst teentje knoflook
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
zonodig nog wat paneermeel
neutrale bakolie
Voor de vulling:
2 hardgekookte eieren
200 gr gesneden gekookte ham
80 gr gesneden mortadella (8 plakjes)
Verder nodig: bakpapier.

Bereiding:
  • Week het brood in water en druk het goed uit.
  • Doe het vlees in een kom en meng het met het geweekte brood, het teentje knoflook (Renato prakt het fijn met een vork), de rauwe eieren en de Parmezaanse kaas. Als de massa te vochtig is kun je nog wat paneermeel toevoegen.
  • Maak het bakpapier onder de kraan nat.
  • Maak een vierkante plak van 16 à 17 cm van de helft van het gehakt op het papier, maar maak hem niet groter dan je grootste koekenpan, anders heb je een probleem.
  • Leg op deze gehaktplak de in stukjes gesneden ham en mortadella.
  • Leg hierop de in kwarten gesneden hardgekookt ei.



  • Rol met behulp van het papier het gehakt zo strak mogelijk op, zoals je sushi´s maakt of een strudel.
  • Maak net zo de tweede rol. Leg ze eventueel in de ijskast om ze wat op te laten stijven.




  • Haal de rollen uit de koelkast, verwijder het papier en controleer of de naad goed vastgeplakt zit.
Verwarm de oven voor op 180
  • Verhit op hoog vuur een flinke laag olie en frituur hierin min of meer de gehaktrol. Keer hem halverwege om, heel voorzichtig, zodat de de rol niet breekt en je je vingers niet brandt.




  • Leg de rollen op de bakplaat en laat ze in ongeveer 20 minuten gaar worden.


Kijk voor de uitgebreide kookschoolreportage van mijn zus op Le blog de Clementine

Ik was eigenwijs en had het gehakt met plakken mortadella bedekt. Kan ook, maar met stukjes vleeswaren is het gehakt wat ´korreliger´, minder massief.
De ene rol heb ik 2e paasdag gegeten, de andere ligt nog in de vriezer, maar zal de volgende Pasen niet halen.

Geen opmerkingen: