zondag 12 januari 2014

Chai con latte




Janneke Vreugdenhil schrijft in de NRC een vermakelijk stuk over de opmars in de westerse wereld van de chai, oftewel de Indiase zwarte thee met melk en specerijen. Chai betekent gewoon thee, die met melk wordt gedronken. Starbucks verkoopt nu Chai tea latte, wat letterlijk dus betekent 'thee melk thee melk'. 'Latte' komt dan weer uit het Italiaans.

Ik had toevallig alle ingrediënten in huis en wilde het wel eens proberen. En wat was dat lekker. Als je de specerijen stampt komt er een heerlijke geur vanaf.

Ingrediënten voor de chai masala (specerijenmix):
15 zwarte peperkorrels
5 kardemompeulen
3 kruidnagels
½ theelepel venkelzaad
1 kaneelstokje
2 schijfjes verse gember
ve rd e r :
250 ml volle melk (kan ook soja- of amandelmelk zijn)
2 theelepels zwarte assam thee of eigenlijk mamri thee
suiker (of zoetmiddel) naar smaak

Bereiding:
  1. Doe de specerijen in de vijzel en kneus ze met de stamper. Ze hoeven beslist niet fijngemalen te worden, maar door ze te kneuzen laten ze meer aroma vrij.
  2. Doe de melk, 250 ml. water, de thee en specerijen in een steelpan en breng, onder af en toe roeren, tegen de kook aan. Laat 2 minuten zachtjes trekken. 
  3. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak suiker toe. 
  4. Schenk de chai in door een zeefje.


Geen opmerkingen: