Pagina's

zaterdag 21 december 2013

Peking eend volgens Jamie Oliver


Mijn eerdere experimenten om Peking eend te maken waren Eend in braadzak en Peking Duck for dummies. Zoals ik ze in Peking at, zijn ze niet geworden, en omdat zelfs Chinezen Peking eend alleen in restaurants eten en nooit thuis maken en ook Jamie Oliver er vanaf ziet om met een fietspomp aan de gang te gaan om het vel los te maken, heb ik deze keer voor zijn eenvoudige Jamie Oliver manier gekozen, met de voorbereiding van  www.beijingholiday.com. Want elk jaar als Lidl weer Barbarie eenden in het assortiment heeft, wil ik het toch weer maken.

Ingrediënten: 
1 barbarie eend van ca. 2 kg
2-3 el honing
2 el sherry
1 el witte wijnazijn
1500 ml water
maizena
Heel veel zout
5 kruiden poeder
verse gember

Voorbereiding: (volgens beijingholiday)

  1. Haal het zakje met ingewanden uit de eend en knip de vleugelpunten af. Was de eend en dep hem droog met keukenpapier.
  2. Breng 1,5 liter water aan de kook in een grote pan. Roer er de honing door. Voeg dan 2 el sherry en 1 el witte wijnazijn toe. 
  3. Maak een papje van 75 ml koud water en 3 el maizena. Voeg toe aan het mengsel in de pan en breng weer aan de kook.
  4. Laat de eend voorzichtig in de pan met kokend water glijden. Lepel het vocht over de eend zodat hij geheel bedekt is. Laat de eend drogen.


Bereiding: (volgens Jamie Oliver)
Verwarm de oven voor op 170C

  1. Wrijf de eend in met ladingen zout, zowel van binnen als van buiten.
  2. Strooi er vijfkruidenpoeder over en, als je hebt, rasp wat verse gember en wrijf het in de holte.
  3. Leg de eend in een bakblik en zet hem in de oven. Schep af en toe het uitgelopen vet weg.
  4. Na een paar uur moet hij gaar zijn en het vel krokant. Zet anders de oven nog even hoger.


Eet de eend met Mandarin pannenkoekjes met lente-uitjes, komkommer en hoishin saus.
Bewaar het karkas om er een heerlijke bouillon met wontons van te maken.
Met een restje vlees maak je zilveren tauge eend.
En als je daar nog taugé van over hebt, maak je taugé omelet.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten