dinsdag 5 november 2013

Vissoep met chorizo-soldaatjes


Dit recept is van Bram Bonami, uit de beste hobbykok van Vlaanderen.

Voor de soldaatjes
boter
ongesneden wit brood
Vissoep
1 chorizoworst in plakjes en ontveld
citroensap
1 th lepel fijngeraspte verse gember
1 el fijngesneden platte peterselie
flinke snuif saffraandraadjes
4 tenen knoflook (fijngehakt)
1 laurierblad
2 el olijfolie
1/2 th lepel paprikapoeder
peper en zout
1 rode chilipeper (fijngehakt, evt. zonder zaadjes)
1 ui (dunne ringen)
1 blik van 400ml tomatenblokjes
1 venkelknol in dunne plakken
350-400 gr witte visfilet in stukjes (heilbot, zeewolf, mooie meid)
1/4 dl witte wijn
visbouillon
Rouille
1 eierdooier
1 teen knoflook, grofgehakt
2 dl olie
1/2 rode chilipeper, grofgehakt zonder zaadjes
zeezout

Bereiding:
Fruit de ui met de venkel en een flinke snuf zeezout in wat olijfolie in een stevige, vlakke pan. Na ongeveer 5 minuten voeg je bijna alle plakken chorizo toe en schep je alles om tot de chorizo goed begint te zweten.
Hierna voeg je knoflook, gember, chilipeper, saffraan en paprikapoeder toe en smoor je alles tot het heerlijk geurt (ong. 2 minuten). Vervolgens giet je de wijn in de pan en schraap je met een houten lepel de aanbaksels los van de bodem van de pan. Tenslotte doe je er de tomaten, bouillon, suiker, laurier en 2 ½ dl water bij met zout en peper en laat je de bouillon 20 à 25 minuten zachtjes verder pruttelen.

Ondertussen snij je de overige plakken chorizo in mooie staafjes en bak je deze op een middelhoog vuur mooi krokant. Zorg ervoor dat het vet dat uit de chorizo komt, niet aanbrandt. Doe de krokante staafjes chorizo uit de pan en je laat deze uitlekken op wat keukenpapier.

Snij het brood in mooie, lange, dikke soldaatjes. Voeg een klein klontje boter bij het chorizovet en bak de soldaatjes hierin krokant. Neem de krokante soldaatjes uit de pan en laat deze ook uitlekken op wat keukenpapier.

Terwijl de soep verder pruttelt, plet je de grofgehakte chilipeper met de teen knoflook en een snuf zeezout in een vijzel. Van zodra dit een grove pasta wordt, vervang je de stamper door een garde en roer je er de eierdooier onder. Hierna blijf je met de garde goed doorroeren en begin langzaam de olie toe te voegen, net zoals bij mayonaise.

Als de soep zo’n 20-25 minuten heeft geprutteld, zeef je de soep (voor de chique variatie, anders pureer je hem met de  staafmixer) en laat je de stukken vis in de gezeefde soep pocheren.

Spuit vlak voor het opdienen de rouille op de soldaatjes. Versier met flinterdunne plakjes van de venkelsteel. Lepel de soep in het bord, Schik de porties vis erin, en voeg de krokante staafjes chorizo toe. Smaakt het geheel af met gehakte peterselie en citroensap.

Voor de bouillon had ik een visbouillonblokje gebruikt. Ik vond het meer en tomatensoep et een stukje vis dan een vissoep.


1 opmerking:

Clementine zei

Ja inderdaad een pikante tomatensoep. Eigenlijk jammer van de vis, die had beter gebruikt kunnen worden.