vrijdag 15 november 2013

Libanese gehaktballetjes met zoete aardappel in tomatensaus


Ingrediënten:
½ kg gehaktballetjes* (shortcut: een zak Ikea balletjes)
½ kg zoete aardappelen (bataat)
1 kg tomaten of een groot blik tomaten en een klein blikje tomatenpuree
2 grote uien, fijngesneden 
olie om te bakken 
zout, naar smaak
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel piment (all spice)
gehakte peterselie om te garneren

Bereiding:
  1. Neem een grote pan en bak de gesneden ui in wat olie goudbruin; voeg het blikje tomatenpuree toe, bak ze aan en verdun met een kopje water. Voeg de tomaten toe en de kruiden toe. Laat de tomatensaus 30 minuten sudderen.
  2. Bak de gehaktballetjes in wat olie in een koekenpan bruin en zet ze apart.
  3. Snij de bataat in blokjes, bak ze in een laagje olie en zet apart.
  4. Doe de gebakken gehaktballetjes en de bataat in de pan met tomatensaus en laat nog eens 20 minuten pruttelen.

 * Recept gehaktballetjes (kafta): doe in de keukenmachine 1 cup gehakte ui, ½ kg gehakt half om half (kan rund-lam zijn), zout, peper, paprika en piment (all spice), ½ cup peterselie. Meng tot een pasta. Rol er kleine balletjes van.

Serveer met rijst, pasta of brood

Was best lekker.


Gebaseerd op een recept van Taste of Beirut. Kan ook gemaakt worden met gewone, niet kruimige  aardappelen.

Geen opmerkingen: