zaterdag 5 januari 2013

Soufflé van een restje gekookte bloemkool


Nog niet zo heel lang geleden was het gewoon dat als je iemand vroeg 'wat eet je vandaag?', het antwoord bloemkool was. En dan wist je dat het bloemkool was met een wit papje, een soort surrogaat béchamelsaus. Nu gaat het meer van: 'oh ik heb van die Italiaanse venkelworstjes en daar ga ik bloemkool bij maken'. 'Lijkt me lekker, hoe maak jij de bloemkool klaar?' Op deze blog heb ik al 10 verschillende recepten voor bloemkool, maar deze klassieker nog niet, stom want hij is heel erg lekker. En bijkans een volledige maaltijd voor vegetariërs.


Ingrediënten
30 gr boter en wat extra boter
30 gr bloem
3 dl volle melk
3 grote eieren
75 gr gemalen pittige overjarige brokkelkaas
Restje van ca. 300 gram gekookte bloemkoolroosjes, 
zout, peper en nootmuskaat


Bereiding:
  1. Prak de bloemkoolroosjes fijn, maar maak er geen puree van. 
  2. Smelt de boter in een sauspan en voeg de gezeefde bloem toe als de boter bijna bruin wordt.Roer stevig en laat het mengsel nog een minuut of 2 pruttelen. 
  3. Schenk er de melk in 3 of 4 delen bij. Na iedere keer gieten weer op laten koken, even pruttelend en de volgende scheut. Het mengsel moet mooi glad blijven. Daarna nog 2 à 3 minuten zachtjes laten doorkoken. De kaas erbij doen en blijven roeren tot de kaas gesmolten is.
  4. Sauspan van het vuur halen. Splits de eieren en klop 1 voor 1 de dooiers door de kaassaus. Roer de fijngemaakte bloemkool erdoor. Op smaak afmaken met zout, peper en nootmuskaat.
  5. Saus laten afkoelen onder af en toe roeren.
  6. Verwarm de oven op 180 gr. Neem een souffléschaal met een inhoud van 1 lt. Vet die in en klop de eiwitten stijf.
  7. Spatel behoedzaam de eiwitten door de afgekoelde kaasbloemkoolsaus. 
  8. Vul de soufflévorm met het mengsel. De soufflé gaat nog rijzen.
  9. Soufflé midden in de oven op een rooster en mooi bruin en gaar bakken in 40 à 50 minuten.

De oven dicht laten!
Daarna direct serveren.

Geen opmerkingen: