vrijdag 21 december 2012

Hete Bliksem van Dijkmans Zoet


Appels bij warm eten brrr. Goed voor baby's. Niet voor niks ligt appelmoes in de Franse supermarkten bij het babyvoedsel. En goed voor bejaarden zonder gebit want op appelmoes hoef je niet te kauwen. Maar niet voor volwassenen, zelfs in Normandië waar het toch stikt van de appels zijn er geen hartige gerechten te vinden met appels. Daar maken ze er gewoon cider van. Nou goed dan, bij rode kool en bloedworst zijn ze wel te pruimen. Daarom was ik stomverbaasd toen Simon, een hobbykok en echt geen Van der Valk type,  het was in de bus van Galle naar Colombo, enthousiast vertelde over de Dijkmans Zoet. Terug in Nederland zijn hete bliksem gemaakt. Nu even geen curry's meer.

Ingrediënten:
3 doorregen speklapjes zonder zwoerd
1 kilo aardappelen
1 kilo Dijkmans Zoet appels
2 zure appels
1 pot witte bonen
gerookt spek
rookworst
peper en zout
Friesche stroop voor de liefhebbers




Bereiding:
Leg de speklapjes in een grote pan met een beetje water en trek er een bouillonnetje van.Voeg zout en peper toe.
Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen toe.
Doe er na een minuut of tien de in stukken gesneden appels bij.
Kook gaar en giet er het eventueel overtollige bouillon uit. Leg het spek apart.
Stamp grof met een pureestamper en meng er de afgespoelde en uitgelekte witte bonen bij.
Snij de speklappen in stukjes en meng voorzichtig door de hete bliksem.
Serveer met uitgebakken spekjes, rookworst en voor de liefhebbers Friesche keukenstroop.

Ik had nog Dijkmans appeltjes over. Die heb ik net als stoofpeertjes verwerkt, alvast voor de kerst, voor bij wild.

Geen opmerkingen: