vrijdag 5 oktober 2012

Pittige runderstoof


Ingrediënten:
1 pond riblappen
1 ui, grofgehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 grote rode peper, zaad eruit
1 kleine groen peper
1 dessertl. komijnzaad
2 laurierblaadjes
1 theel. milde paprikapoeder
1 takje rozemarijn
3 tomaten, in stukken
boter, olie
eventueel 1 volle el. bloem

Bereiding:
Verwarm de oven op 120 graden.
  1. Snijd het rundvlees in royale stukken. Gooi eventueel vet niet weg en snijd het er niet af: het vet is het succes van de schotel.
  2. Doe boter en olijfolie in een braadpan met deksel die in de oven kan en braad de vleesblokken, bestrooid met zout, in twee porties aan. Leg het vlees even apart.
  3. Bak in dezelfde pan, in hetzelfde vet, op niet te hoog vuur de ui en de in stukken gesneden peper, doe er ook het hele groene pepertje bij. Strooi de komijn en de paprika erover en leg de laurierbladen en de rozemarijn erbij. Laat een paar minuten rustig bakken. Doe de tomaten erbij. Laat weer even bakken.
  4. Doe het vlees met vleessappen terug in de pan, bestrooi met bloem, roer goed. Strooi er nog wat zout over en giet er zoveel water erbij dat het geheel net onder staat.
  5. Beboter een stuk vetvrij papier, leg dat op het vlees en sluit de pan. Zet hem in de oven en laat hem daar vier uur staan.
  6. Haal de blaadjes, takjes en het hele pepertje uit de saus voor het opdienen en voeg een lepel balsamicoazijn toe. Bestrooi zo nodig met meer zout.

Het lekkerste is om de hele pan om een uur of vier s middags even buiten te zetten en te laten afkoelen voor alles weer zachtjes opgewarmd wordt voor het avondeten.

Recept uit de NRC. Gegeten met spruitjes zoals men die tegenwoordig kookt.

Geen opmerkingen: