Pagina's

zondag 16 september 2012

Verrukkelijke speklapjes op 2 verschillende manieren


Iedereen schijnt  heerlijke speklapjes te kunnen bakken. De een op hoog vuur, de ander juist op laag vuur, maar het lukte mij maar niet ze zo te krijgen dat ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn en niet uitgedroogd of knoerthard. Met deze twee recepten worden ze gegarandeerd verrukkelijk. De eerste methode komt uit de keuken van Sylvia Witteman uit de Volkskrant. De films Soof zijn losjes op haar columns gebaseerd.

Speklapjes uit de Volkskrant, van Soof dus
Ingrediënten:
1 kilo biologische speklapjes
olijfolie om te braden
verse tijm en rozemarijn
3 tenen knoflook

Bereiding:
Meng een halve deciliter olijfolie met de fijngesneden kruiden en knoflook.
Bak de lapjes op een hoog vuur in een beetje olijfolie even bruin.
Smeer ze daarna (!) goed in met de kruidenolie, plus zout en peper.
Leg ze op het rooster in de oven en laat ze bij 180 graden in circa 20 minuten krokant uitbakken.
Vergeet niet de lekbak eronder te schuiven.



En de winnaar is: Speklapjes crisp and tender uit America's test kitchen



Recept favoriete speklapjes crisp and tender

Ingrediënten:
Speklapjes ongemarineerd
water
peper en zout

Bereiding:
Leg de speklapjes naast elkaar in een koekenpan en giet er zoveel water over dat ze net onder staan.
Zet de pan op hoog vuur en draai zodra het water kookt het vuur terug naar middelhoog.
Zet het vuur laag zodra het water verdampt is (na 30-40 minuten). Blijf erbij want nu gaan de lapjes in eigen vet bakken en worden ze snel bruin en heel krokant.






16 opmerkingen:

  1. als je de Amerikaanse methode gebruikt, doe je zout peper en eventuele kruiden er dan op nadat ze gebakken zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren heb ik ze met Chinese 5 kruidenpoeder gemaakt. Dat deed ik erop nadat het water verdampt was, dus ongeveer de laatste 5 minuten. Zout doe ik er meestal achteraf op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan heb je ze te vroeg uit de pan gehaald! Ik heb ze net nog gemaakt en de foto onderaan het bericht gezet. Ze waren mals van binnen en krokant van buiten. Ik gebruik altijd naturel speklapjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lekker zeker op deze manier proberen,gr lau

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe dit tegenwoordig in de airfryer, (15-20 min.) geen olie of water toevoegen, ideaal! Geen gespetter, veel minder vet en (bijna) net zo krokant en lekker als die lapjes van Oma (iétsje droger), wel opletten dat ze niet té hard worden dus na 10 minuten even in het mandje omdraaien en de laatste 5 minuten regelmatig checken. Ik doe dit ook met braadworst en het lukt elke keer prima! Het opgevangen vet is prima te gebruiken als jus voor de stamp. Je kunt kiezen of je ze vooraf of achteraf even nog kruid. Ook het aanbraden van rollades, drumsticks en kippenpoten die ik in die Airfryer om ze daarna in de slowcooker of oven verder te garen. Je veegt met wat keukenpapier de airfryer zó weer schoon!
    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De olie die je maakte, die in het recept staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze methode gebruik ik ook voor spare-ribs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leg je ze dan ook in een enkele laag, of bovenop elkaar?

    BeantwoordenVerwijderen