dinsdag 29 mei 2012

Aioli zonder ei

Als Lidl Zuppa di pesce of Soupe de poissons et fruits de mer in de diepvries heeft, en dat is meestal tegen de feestdagen, sla ik altijd een voorraadje in voor luie dagen. De vissoep krik ik dan op met de oer-aioli, dus alleen maar all i oli: knoflook en olie. In de meeste recepten staat dat er een eigeel in moet, maar dan is het voor de orthodoxen een knoflookmayonaise en geen aioli.
Ingrediënten:
Grof zeezout
Veel knoflook
Olijfolie
Bereiding:
Doe wat grof zeezout in een vijzel.
Voeg daar de in stukjes gesneden knoflook bij (deze keer waren het 2 of 3 teentjes ). Als het geen ruw-stenen vijzel is, zoals de mijne die van olijfbomenhout is, kan je beter de teentjes eerst door de knoflookpers doen.
Dan de knoflook goed met de stamper vijzelen tot je een gladde puree hebt.
Vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toevoegen, zoals bij mayonaise, en flink vijzelen.

Maak er voor de liefhebbers wat croutons bij.

Geen opmerkingen: