vrijdag 14 oktober 2011

Gebakken little gems met muntsaus van Elbulli



Ingrediënten:
8 takjes verse munt
1 theelepel grove mosterd
1 eetlepel sherryazijn
1 eierdooier
 6 eetlepels olijfolie, plus iets extra om te bakken
2 little gems
Bereiden:
  • Doe de muntblaadjes en de mosterd voor de saus in een hoge kan of beker.
  • Voeg de sherryazijn toe en de dooier.
  • Giet de olie erbij terwijl je de staafmixer laat draaien tot de munt is fijngehakt. Voeg zout naar smaak toe.
  • Snijd de little gems in de lengte doormidden.
  • Verhit een grote pan op niet te hoog vuur en doe er wat olie in. Bestrooi de little gems met wat zout en bak ze ca. 5 minuten of tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Snijd de halve little gems opnieuw doormidden en leg op elk bord 4 stukken.
  • Giet vlak voor het opdienen de muntvinaigrette over de sla.
Volgens het recept had de vinaigrette geen emulsie mogen worden. Maar met de staafmixer en de mengbeker werd het gelijk een dunne mayonaise. Perdone Vd. Don Ferran.
8 takjes munt leek me rijkelijk veel; ik heb ongeveer 8 blaadjes genomen.
Het was wel lekker.
Uit het kookboek: Thuis koken met Ferran Adrià. Het boek lijkt me trouwens niet de moeite waard, zover ik het kon zien staan er voornamelijk waarheden als een toro in.

Geen opmerkingen: