vrijdag 1 oktober 2010

Vis in zoutkorst met aïoli




Ik heb het eindelijk aangedurfd, en inderdaad het is de lekkerste manier van vis bereiden. De vis wordt heel mals en sappig.
Ingrediënten:
750 gr à 1 kg grof zeezout
2 zeebaarzen à ca. 450 gram zonder ingewanden, maar met schubben, kop en staart
2 eiwitten
1 à 2 eetlepels venkelzaad
rasp van één citroen
kruiden om de vis mee te vullen (peterselie, rozemarijn)

Bereiding:
Verhit de oven op de hoogste stand..
  1. Meng de eiwitten met het zout en een scheutje water of witte wijn, het venkelzaad en de citroenrasp tot een dikke brij. 
  2. Bedek de bodem van een ovenschaal met een laag zout. Leg de vissen erop en stop de kruiden in de buikholte. Bedek nu de vissen met de rest van het zout en druk het er stevig omheen. De kop en de staart mogen eruit steken.
  3. Na ca. 20 à 25 minuten is de korst keihard geworden. Neem de schaal uit de oven en laat hem 10 minuten staan.

Maak intussen de
Aïoli
Doe 3 grote knoflooktenen in de vijzel met een beetje zout en wat saffraanpoeder. Vijzel tot pap en doe er beetje bij beetje olijfolie bij, terwijl je blijft vijzelen. Gebruik totaal zo'n 50 ml olijfolie.

Breek de zoutkorst van de vis met bijv. een deegroller. Als het goed is,  komt het vel van de vis nu mee. Let goed op dat er geen zout in de vis komt.

Ik heb de vis gegeten met met spinazie roergebakken met een beetje Gorgonzola.

Geen opmerkingen: